hits
10 matvarer som ikke går ut på dato

 • 07.06.2018 kl.21:08  • Visste du at enkelte matvarer kan du ha for alltid, eller hamstre så mye at du aldri trenger å kjøpe igjen? NB! Det er viktig at du oppbevarer de "tørre" produktene tørt og lukket. Dette er greit å vite for å prøve å unngå så mye matsvinn vi har i Norge..

   Processed with VSCO with m5 preset

   Sukker-  På grunn av sukkerets naturlige konserveringsegenskaper har det så å si ubegrenset holdbarhet. Den eneste utfordringen med sukker er at hvis du lar det ligge lenge, kan det bli hardt. Trikset er å oppbevare sukker i en lufttett boks eller ha originalposen i en plastpose med lukkefunksjon. Ellers blir hverken hvitt sukker, brunt sukker eller melis dårlig fordi det ikke er rom for bakterier å vokse.

   Processed with VSCO with m5 preset

   Honning-  Så lenge det oppbevares. Biene tilsetter enzymer i honningen som er med på å ta livet av sopp og bakterier. I tillegg består honning av rundt 80 prosent sukker, og som nevnt i punktet over, binder sukker væske, og bakterier må ha vann for å vokse.

   Processed with VSCO with m5 preset

   Brennevin- Bare å hamstre i vei. Husk at korken må være godt lukket igjen hvis den allerede er åpnet.

   Ris - Så lenge de blir oppbevart tørt og tettpakket (NB! Brun ris har ikke like lang holdbarhet pga Olje) Dette gjelder IKKE kokt ris.

   Salt - Salt senker nemlig vannaktiviteten i mat, og bakterier klarer derfor ikke å vokse, derfor man bruker som oftest salt som konserveringsmiddel for blant annet kjøtt.

   Eddik - Burde oppbevares i kjøleskapet.

   Processed with VSCO with m5 preset

   Tørkede Bønner - Tørkede bønner er billig og kan lagres i skapet i evig tid. Når du skal bruke de kan du bløtlegge de over natten. Skyll de før koking, og kok i ca. en time i rent vann. 

   Instant kaffepulver- Instant kaffepulver er et produkt som er frysetørket, og som derfor har lang holdbarhet.

   Sirup- I likhet med honning, består sirup av 80% sukker. Sukkeret suger ut væsken av bakterier slik at de tørker inn og dør. Så det er ingen problem å la sirupen stå.

   Processed with VSCO with m5 preset

   Soyasaus - det er selvfølgelig lurt å oppbevare den i kjøleskapet etter den er åpnet.

   • 3 kommentarer

   3 kommentarer

   Marte Pedersen

   07.06.2018 kl.22:01

   Mye nyttig informasjon her, veldig fint innlegg!

   kariannevilde

   08.06.2018 kl.09:11

   Marte Pedersen: Så bra du likte dette :)

   Silje

   11.06.2018 kl.14:39

   Masse jeg ikke var klar over her!

   Skriv en ny kommentar  • Karianne Vilde